Η Πάτρα

Η Πάτρα, το μεγαλύτερο λιμάνι της Πελοποννήσου, είναι μια πόλη που κρύβει μέσα της την επανάσταση, κάτι που διαφαίνεται τόσο στα μεγάλα, ιστορικά γεγονότα, όσο και στις μικρές, καθημερινές στιγμές. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι κουβαλάει στην πλάτη της χαρακτηριστικά στοιχεία τεσσάρων χιλιετιών, τυλίγοντάς τα μ’ ένα πέπλο αρμονίας.

Σεργιανίζοντας στην πόλη των 168.034 κατοίκων, το ενδιαφέρον μας θα μείνει αμείωτο, όπου κι αν σταθούμε. Ξεκινώντας από τα σκαλιά της Αγ. Νικολάου που οδηγούν στο ψηλότερο σημείο του κέντρου, θα συναντήσουμε πολλά φοιτητικά στέκια, που ειδικά τους θερινούς μήνες σφύζουν από ζωή. Ανηφορίζοντας προς το Μεσαιωνικό Κάστρο, θα έχουμε την ευκαιρία να αγναντέψουμε όλη αυτή τη θέα του Ιονίου Πελάγους, που ξεδιπλώνεται μπροστά μας. Επιπλέον, η Πάτρα μάς εξιστορεί τη Ρωμαϊκή κυριαρχία μέσω των πολλών Ρωμαϊκών μνημείων, που στιγματίζουν όλη την πόλη, όπως το Ρωμαϊκό Ωδείο κ.α.  Έπειτα, θα κατηφορίσουμε προς το κέντρο, περνώντας από τις διάφορες πλατείες με τα τσιπουράδικα (π.χ της Τριών Ναυάρχων), καθώς μια στάση για μεζεδάκια επιβάλλεται. Ένας ακόμη σταθμός από τους πολλούς που οφείλουμε να κάνουμε είναι στην εκκλησία του Αγ. Ανδρέα για να θαυμάσουμε την αρχιτεκτονική υπεροχή του Ναού. Αφήνοντας τον Αγ. Ανδρέα, θα κατευθυνθούμε προς το ιστορικό κέντρο, όπου τα νεοκλασικά κτίρια και οι γρήγοροι ρυθμοί της πόλης συνθέτουν τη μοναδικότητα της Πάτρας. Το σήμα κατατεθέν του κέντρου είναι η πλ. Βασιλέως Γεωργίου Α’, με το Θέατρο Απόλλων, σχέδιο του Ερνέστο Τσίλλερ,  και το Μέγαρο Λόγου και Τέχνης. Πρέπει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη πλατεία, με τα νεοκλασικά στολίδια,  κορυφώνεται η μεγάλη παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού, της σημαντικότερης εκδήλωσης της περιοχής.

Συνεχίζοντας θα καταλήξουμε στον πέτρινο Φάρο, στην άκρη της Ιχθυόσκαλας και πιο συγκεκριμένα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο περιπάτου, απ’ όπου θα θαυμάσουμε ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα του Μεσογειακού Νότου.

Το  βράδυ μας, όμως, δεν τελειώνει εκεί. Αφού γεμίσουμε με πολύχρωμες σκέψεις από τη δύση του ηλίου, ετοιμαζόμαστε για τη βραδινή μας έξοδο. Η Πάτρα ξέρει πώς να διασκεδάζει και καλό θα ήταν να περιπλανηθούμε λίγο στα στενά για να βρούμε αυτό που ζητάμε.

Αν έπιασαν οι ζέστες και χρειαζόμαστε μια γερή δόση δροσιάς, οι παραλίες είναι πολλές και όλοι οι καλοί χωράνε..

Για τους πιο απαιτητικούς φίλους μας, η πόλη μπορεί να εκπληρώσει κάθε επιθυμία μας, όπως ανεμοπορία (αλεξίπτωτο πλαγιάς), κατάδυση και ορειβασία..

Για να φτάσουμε στην «Πύλη της Ελλάδας προς τη Δύση», όπως αποκαλείται, οι τρόποι είναι πολλοί, καθώς η Πάτρα είναι εύκολα προσβάσιμη.